Tuesday, November 23, 2010

ADAKAH PERJUANGAN ANDA BERBALOI??


perjuangan kita ada dimana2... perjuangan kita harus disertai dengan usaha yg mencukupi iaitu dari segi lahiriah mahupun secara batiniah. sebelum berjuang, harus diasah segala senjata. biar tajam senjata tu. maka tidak risaulah kita untuk berjaya dalam perjuangan tersebut.

perjuangan tanpa senjata umpama perjuangan yang menyuruh kita berputus asa begitu sahaja.. ia tidak dinamakan perjuangan jika kita berputus asa pada awal perjalanan..biarlah kita berjuangan sehingga ketitisan darah terakhir.


perjuangan mempunyai banyak erti.. sama ada berjuang melawan musuh mahupun berjuang melawan hawa nafsu. ia dinamakan sebagai jihad, dan jihad yg paling besaar adalah jihad melawan hawa nafsu. jihad ini memerlukan mentaliti yang tinggi. hal ini kerana jihad ini adalah melawan kehendak diri sendiri yang ingin melakukan sesuatu yang mungkin mendapat kemurkaan Allah..

bagi saya. kita perlu berjuang walau di mana kita berada.. tp perlu ingat. perjuangan tak selesai jika matlamat perjuangan tak dicapai lagi dan pastikan perjuangan anda berbaloi dengan usaha anda. sekian

No comments:

Post a Comment